Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2009 11:34 - Домашният любимец като форма на терапия
Автор: goldenfox Категория: Други   
Прочетен: 740 Коментари: 0 Гласове:
0



image Обикновено хората си взимат домашни любимци, за да компенсират някакви свои дефицити и особено - проблеми в общуването си с другите хора (понякога самите те не осъзнават това). Домашният питомец се превръща във форма на “терапия”, своеобразен “мост” между човека и обкръжаващия го социум.

Домашните животни фактически стават отражение на нашето Безсъзнателно – именно защото стопаните им ги натоварват със своите проблеми и ги правят помощници в разрешаването на тези проблеми.
Отдавна се смята, че животните приличат на своите собственици. Работата не е във външното сходство – особеностите на вида и характера на домашния любимец могат много да разкажат за характера - и проблемите - на неговия стопанин.

Ето и няколко категории стопани и защо те предпочитат определени видове домашни любимци.

Суетните личности при избора си на домашен любимец се ръководят от принципа “как изглежда”. Огромен ярък папагал, забавна маймунка, плешива или обратното: твърде пухкава котка – ето това ще ги привлече. Суетният стопанин би си взел и крокодил, ако е убеден, че за това ще пишат във вестниците. Но като правило, животното получава рядко храна - главно в присъствието на гости. В съзнанието на стопанина животното е някаква луксозна вещ.
Домашният любимец трябва да бъде с родословно дърво и задължително да членува в клуб. Суетната стопанка на някоя котка, която не е успяла да триумфира по модния подиум, в качеството на компенсация ще показва на всички красотата на своята любимка. Изложбите на домашните любимци са място за общуване на техните стопани. Там те имат какво да покажат!

В избора си на домашен любимец хората , които са т.нар. “земен тип”, изхождат от утилитарната практика. Ако такъв човек си е взел котка, бъдете убедени, че в дома му има мишки. Но ако е по-евтино да се отърве от мишките с отрова или по някакъв друг начин, той няма да си вземе котка. 
Ако си вземе куче, то е преди всичко за охрана. Във всеки случай животното трябва да му носи явна и конкретна  облага.
Животните се възпитават от тези стопани в строги рамки – те добре си “знаят мястото” (във всеки един смисъл на думата). Но получават добри грижи. Стопаните няма да забравят да ги нахранят или изведат на разходка.

imageНеуверените хора търсят животно, което може да бъде разбиращ ги и търпелив приятел. Главната част в техните съмнения е до каква степен те са добри и ценни за обществото. Тези хора се нуждаят от постоянно одобрение. По своята натура те са изследователи и затова те не просто държат в дома си животно: те изучават неговите навици, наблюдават го, четат специализирана литература за него – изобщо, отнасят се към съжителството с него толкова сериозно, колкото и към своята работа. Ако те започнат да се възприемат като лидер по отношение на своя домашен любимец, те са не само силни, но и справедливи.

Хората – естети, могат да приютят в дома си всяка една животинка: от малко кученце до скорпион (да не говорим за обичайните костенурки, рибки, гущер). Те разбират общуването по доста своеобразен начин. Животното не трябва да им досажда, стопаните ще общуват с него, само когато имат желание за това. Хората с подобни възгледи имат малко приятели сред хората. Кучетата и котките трудно приемат този техен подход. Тези животни се нуждаят от редовно хранене, особено внимание и любов. А паякът или гущерът се нуждаят от храна. Те никога не досаждат.
При общуването си по телефона “нестандартният” човек може само да диша в слушалката. Същото е и със животното. Той ще се приближи до него, ще поседи и ще помълчи. Ето че си пообщуваха! Това му е напълно достатъчно. А на паяка му е все едно...

С поведението си непосредствените личности напомнят подрастващите или децата: каквото искам - дай ми го веднага. Най-често те си взимат за домашен любимец куче, тъй като именно този партньор е най-mодходящ за шумни игри. Но понякога животното става мишена на тяхната агресия. То не оцелява и стопанинът трябва да си търси нов любимец.
Точно тези хора често имат невъзпитани и несдържани животни, тъй като те просто не са състояние да ги възпитат. Те не спазват общоприетите правила и разхождат например кучето си без каишка и без да мислят за безопасността на другите хора. А често именно техните животни са склонни да нападат хората.

Представителите на действения тип си вземат домашен любимец, само за да “утолят“ жаждата си за дейност. Ако животното е куче, то е малко и палаво. Ако е котка, тя е игрива. Често те си взимат и птички – с тях също има достатъчно грижи. Ако ги изтървеш от клетката им, ще изгубиш доста енергия докато ги уловиш. 
Наличието на домашен любимец у такъв човек е благо за другите хора. Той кипи от енергия и не оставя никого на спокойствие. Когато се разтовари малко със своя любимец, той се чувства по-добре. По-спокойни са и хората, около него.





Тагове:   Любимец,   форма,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: goldenfox
Категория: Лични дневници
Прочетен: 79847
Постинги: 49
Коментари: 53
Гласове: 150
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930