Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2009 10:57 - 9 вредни житейски стратегии
Автор: goldenfox Категория: Други   
Прочетен: 551 Коментари: 0 Гласове:
2



 Да не би напоследък всичко наоколо да те дразни? Сигурно подозираш, че световната конспирация този път е набелязала лично теб за своя жертва и затова нонстоп ти се случват гадни работи. Но може да се окаже, че сама си си виновна за всичко. Прочети как да се отървеш от вечно киселата си физиономия по най-бързия начин.


image 


Най-лесно е да хвърлиш вината за ежедневния стрес върху неприятното стечение на обстоятелствата и разни още по-неприятни личности, които ти се пречкат на всяка крачка. И в това има известна доза логика, защото често пъти приятелите, които ти играят по нервите, ужасните шефове, гаджетата с психични отклонения и куп други подобни фактори наистина имат пръст в раздразнителното ти настроение. Само че е твърде възможно не напрегнатият начин на живот, а твоето лично отношение към него да е главният виновник за главоболията ти. 

Минавало ли ти е някога през ума, че може би сама оплиташ конците на собствения си живот? Да, факт е, че на всеки му се случват неприятности, налага му се да се сблъсква челно с кофти индивиди, да понася разочарования от всякакъв калибър. Но всъщност не е толкова важно онова, което става около теб, а начинът, по който ти го възприемаш и реагираш. Най-общо казано, имаш два варианта: да раздухаш случката до небесата и да я приемеш много навътре или да коригираш някои свои навици и да погледнеш на положението от по-различен ъгъл. Избереш ли втория вариант, обещавам ти, че тогава животът ще ти изглежда далеч по-хубав, а хората в него – по-поносими. На бас, че ще останеш изненадана колко скрити причини може да има за лошото ти настроение – от собствения ти светоглед до храните, които ядеш (да, да, не се шегувам!). Виж какво те кара да не слизаш по цял ден от метлата и как да върнеш отново усмивката на лицето си. 

1. Претоварваш се.
Ти си вечно заета личност, не знаеш какво е това да лежиш на дивана пред телевизора, защото винаги имаш да вършиш сто хиляди неща! В момента, в който затвориш мобилния (а той звъни на равни интервали от пет минути), се захващаш с поредния служебен проект и дори забравяш, че имаше уговорка да се видиш с приятелка довечера. Познато ли ти звучи тази лудница? Е, добрата новина е, че за такива случаи си има лек, стига да искаш да промениш нещата. 

Психолозите са убедени, че ако човек се опитва на всяка цена да свърши цялата работа в този живот тук и сега, със сигурност ще се превърне в кисела и раздразнителна личност, плод на собствения си претоварен график. Получава се нещо като затворен кръг. На теория е лесно да си кажеш, че ей сегичка, само да приключиш с петте супер неотложни задачи, ще си отдъхнеш и всичко ще си дойде на мястото. Но както си забелязала, на практика рядко се случва така. Защото в мига, в който се отървеш от едните ангажименти, веднага на тяхно място се появяват други, все едно се клонират с магическа пръчка. И ако нонстоп съзнанието ти е обсебено от мисълта да свършиш всичко, никога няма да се почувстваш добре и наистина спокойна. 

Решението е просто: иска се само да си напомняш, че всичко може да почака и че много малко неща в служебния ти живот наистина попадат в категорията „супер спешни“ (много по-вероятно е ти да ги определяш като такива). В крайна сметка нищо на света не е по-важно от твоето лично щастие и душевно равновесие плюс това на близките ти. Затова вместо да влагаш цялата си енергия в опити да свършиш всичките налични ангажименти, ежедневно отделяй време за дребни житейски радости: да се помотаеш по магазините с приятелки, да се видиш с вашите, да се разходиш в парка. Нали си чувала хорската приказка, че работата край няма? Припомняй си я по-често. Пък и все ще се намери някой друг да я свърши вместо теб. Не че искам да те уча на мързел, в никакъв случай! Но не прахосвай повече ценни мигове от живота си в притеснения и нерви заради излишно напрежение. 

2. Искаш цялата слава за себе си. 
Прекъсвала ли си приятелка, за да разкажеш по-интересна история? Демонстрирала ли си с високо вирнат нос пред някого, че си на по-добра позиция в работата? Не се срамувай да си признаеш. Човешко е да искаш да се почувстваш важен и хората да ти обърнат внимание. Дори най-скромната личност на света има в себе си частица от егото, която си умира да бъде забелязана, чута, уважавана и възприемана като специална. И често пъти това се случва за чужда сметка. Проблемът всъщност се появява, когато нонстоп мислиш как да бъдеш център на вниманието. Защото тогава хем ти се изнервяш, ако не си в светлините на прожекторите, хем околните се дразнят от теб.

Следващия път, когато приятелката ти започне да се хвали колко я бива в часовете по йога, потисни импулса да й върнеш жеста с разкази за постиженията ти в спининга. Вместо да скачаш и да казваш нещо от типа: „И на мен ми се случи същото“ или „Познай какво направих днес!“, по-добре си замълчи деликатно. И твоето време ще дойде. Понякога човек изглежда по-самоуверен, когато преглътне собствената си нужда от внимание и изява и вместо това сподели радостта от чуждата слава. Така показваш, че постиженията на другите не могат да те засенчат и да ти смачкат самочувствието. 


image 3. Искаш всичко наведнъж.
Лошо няма нещата винаги да вървят по мед и масло, и то по най-бързия начин. Пожелавам ти го от сърце! Но пожеланията са едно на ръка и не значат, че трябва да си постоянно припряна и нервна, когато това не се случва. Ако проявяваш повече търпение, животът ще ти се струва по-поносим, а това ще се отрази благотворно на вътрешното ти равновесие.  
Представи си, че седиш в задръстване или имаш среща, но човекът закъснява? Вместо да побесняваш бавно и полека, направи всичко възможно да не изпуснеш мислите си в грешната посока. За целта ще ти е полезна доза философско отношение към нещата – повтаряй си кротко, че дребното закъснение е нищо работа в глобалната схема. Търпението значи още да не подозираш другите, че нарочно ти пречат в живота. Ако сервитьорът в ресторанта е объркал поръчката ти или братовчедка ти звъни на пожар по средата на важна служебна среща, преди да избухнеш, задай си въпроса дали човекът го прави умишлено, с едничката цел да те подразни. Най-вероятно отговорът ти ще е „не“. 

Още един страхотен начин да се справиш с липсата на толерантност у себе си, е да си определиш „периоди на търпение“ - това са отрязъци от време, през които си обещаваш да не губиш контрол и да не се дразниш, пък каквото ще да става. Можеш да започнеш с пет минути, да речем, и постепенно да увеличаваш времето. След като удържиш на обещанието си, ще си дадеш сметка, че си напълно способна да запазваш присъствие на духа и това изобщо не е непосилно трудно. Гарантирам ти, че скоро ще оставаш спокойна дори в най-опъващите нервите ситуации. 

4. Лишаваш се от храните на щастието. 
Прочети това, преди да минеш отново на диета: консумирането на по-малко от 50 грама въглехидрати на ден може да доведе до понижаване на нивото на серотонина - хормон, който регулира настроението и апетита. Казано по-простичко, ако тялото ти не произвежда достатъчно количество от това вещество, има опасност често да изпадаш в кофти настроения и дори да си податлива на депресивни състояния. Нали си забелязала как след като хапнеш няколко парченца шоколад, светът изведнъж започва да ти се струва по-приятно място за живеене? Най-простото решение е да спазваш хранителен режим, който е богат на сложни въглехидрати. Понеже те подпомагат производството на серотонин, по-добре зарежи диетите, които изцяло лишават организма ти от тях, защото в този случай отслабването няма да те направи по-щастлива, напротив. Стреми се да похапваш поне пет пъти дневно, като включваш в менюто си пълнозърнест хляб, кафяв ориз, зеленчуци, а също и протеини и ненаситени мазнини (съдържат се в рибата, зехтина и ядките).

5. Очакваш животът да е справедлив.
Животът не е само цветя и рози. На всеки се случва да му дойдат до главата тежки времена. Без значение колко страхотна/умна/перфектна личност си, съдбата най-вероятно ще ти заложи капани по пътя. И това е съвсем в реда на нещата. Типична грешка е, когато това ти се случи, да започнеш да се самосъжаляваш. Но противно на представите и очакванията ни светът е дълбоко несправедлив и такъв ще си остане. Най-смешното е, че в момента, в който осъзнаеш тъжния факт, че нещата невинаги ще вървят, както трябва, започваш да се чувстваш по-малко сърдита и да гледаш по-ведро на положението. Затова вместо да си скубеш косите, че те глобиха в работата или че никога няма да си слаба колкото Кейт Мос, насочи усилията си към това да направиш каквото е по силите ти за решаването на проблема. Така де, фактът, че не топиш пет килограма след седмица глад, най-вероятно означава, че трябва да се захванеш със спорт, а не да проклинаш фамилния ген... Същото се отнася и за околните, които са го закъсали в момента – ако можеш, помогни на приятелка след раздялата с гаджето й или на колегата, който закъснява с работата след снощния купон. И просто не се коси толкова, когато се случи нещо неприятно. Ще се изненадаш колко мотивиращо може да ти подейства осъзнаването на истината за световната несправедливост – нищо чудно да те изкара от фазата на самосъжалението и да те подтикне да се вземеш в ръце и да си помогнеш сама. 

6. Грижиш се повече за чуждото благо.
Хубаво е да си мила и добра душица, но това не значи, че трябва на всяка цена да се оправяш с чуждите проблеми, освен с твоите собствени. На бас, че когато се забъркаш в нещо, което не те касае и се опитваш да го разрешиш, без дори да са те молили, обикновено излизаш хем виновна, хем разочарована. Рискът от добрите намерения е, че наистина понякога водят към ада, защото усилията ти остават неоценени. Което не значи, че трябва да избягваш да помагаш на хората. Въпросът е да знаеш кога да го правиш и кога да не се бъркаш, където не ти е работа. 

Когато Стела (26) научила, че най-добрата й приятелка иска да скъса със „страхотното“ си гадже, решила да й помогне да си промени решението: „Наистина имах чувството, че тя прибързва и прекарах адски много време всеки ден в анализи на отношенията им и в опити да я убедя да му даде още един шанс. Месец по-късно тя все пак го напусна и ми беше сърдита, че не съм я подкрепила. Едва ли не аз излязох виновна.“ Ако усетиш, че отново се забъркваш в нечия чужда каша, оттегли се по най-бързия начин и просто стой настрана. Това ще ти даде възможност да насочиш цялата си енергия и внимание там, където е по-уместно и наистина има нужда от тях.


image  7. Подхранваш стари рани. 
Все още те е яд на майка ти, че провали партито за 19-ия ти рожден ден? Не можеш да преодолееш болката и обидата, които ти причини бившият? Много хора дълго време не успяват да скъсат със стари рани и да се отърсят от предишни силни чувства. Но нараняваш най-много себе си, ако таиш яд срещу някой, който ти е причинил зло (да, да, киното и книгите са пълни с истории за отмъщение и хората правят луди пари от човешките пороци). 

В природата ни е заложено да смятаме, че онзи, който ни е наранил, непременно трябва да си получи заслуженото и не е справедливо да го оставим да се измъкне. Само че тъкмо когато простиш на виновника, правиш най-голяма услуга на себе си. Изследванията показват, че когато хората предъвкват ситуация, в която друг човек ги е наранил и подхранват яда си към него, кръвното и сърдечният им пулс се повишават, както и потокът от негативни чувства – това са класическите симптоми на стреса, които могат да допринесат за високо кръвно, инфаркт и депресия. Изводът: приеми болката, която някой ти е причинил, изживей гнева и обидата веднъж завинаги, след това съзнателно забрави за тях и му пожелай щастие. Изглежда ти прекалено благородно? Или просто ти е трудно да простиш и да забравиш? Тогава изпробвай най-новите методи на психолозите: вместо директно да забравиш случката, припомни си кога ти самата си нарушила обещание, кога си наранила някого или не си направила нещо, което е трябвало да свършиш. Първосигналната реакция на всеки е да обвини другите, но ще ти е по-лесно да разбереш причините за тяхното поведение, ако си напомняш кога ти си се държала по подобен начин и ако намериш извинение за собствените си действия. 

8. Страдаш от недоспиване. 
Липсата на достатъчно сън е солидна гаранция за лошо настроение. Научните изследвания доказват, че системното недоспиване води до раздразнителност, а също така потиска способността да учиш, влошава паметта и пречи да се справяш с работата си. 

Ето ти няколко лесни и ефикасни съвета, за да свикнеш да спиш достатъчно: поддържай постоянни навици и режим, за да настроиш вътрешния си часовник; зачеркни от менюто си кафето и чая, особено следобед; спортувай редовно – това също допринася за добрия сън вечер; ставай по едно и също време и си лягай 15 минути по-рано, докато уцелиш точното количество часове, от които тялото ти има нужда, за да се чувства отпочинало. 

9. Ядосваш се за дреболии. 
Да речем, че си започнала деня в страхотно настроение, но изведнъж нещо ти го скапва тотално: не успяваш да си намериш любимите дънки, или пък шефът ти вдига скандал почти без повод. И оттук до вечерта са ти потънали гемиите. Но защо трябва целият ти ден да се проваля заради една неприятна случка? Ако приемаш твърде навътре всяко нещо, което реално погледнато, не е кой знае какво, лесно ще изпаднеш в дупка. Съществуват цял куп досадни дреболии, които всекидневно се появяват в живота ти от типа на чакане по опашки, безпричинна критика по твой адрес или моментите, когато се налага да се натоварваш с чуждата работа в офиса. Така че е по-добре е да махнеш с ръка и да си свиркаш, вместо да се впрягаш за всяка глупост, която ти си случва. Как да се научиш ли? Поиграй на играта „изкривяване на времето“: без значение дали се караш с гаджето, станала е някаква грешка, или си навехнала глезена си, отговори си на въпроса: „Всичко това ще има ли значение след една година?“ Не очаквай тази стратегия да реши всичките ти проблеми, но поне ще те накара да погледнеш на нещата в перспектива и да си дадеш сметка, че повечето дреболии, за които се шашкаш, всъщност не са толкова важни, погледнати от камбанарията на бъдещето. 


Повикай щастието
Ето няколко полезни тактики, които ще те направят по-ведра личност. 

Зарежи негативното мислене: ще станеш доста по-сдържана и спокойна, ако внимаваш да не те засмуче спиралата на черните мисли, така че да им изпуснеш края. Следващия път спри, преди те да са успели да набъбнат до застрашителни мащаби и да съградят потресаваща картина в главата ти. Например ако шефът ти се разкрещи, вместо да си представяш, че ще те уволни всеки момент, защото смята, че за нищо не ставаш, замени тези мисли с нещо друго като примерно интересен филм, който си гледала наскоро или отпуската, която планираш следващия месец. 

Намали стреса: вместо да полагаш кански усилия да превъзмогнеш напрежението, просто намали своята толерантност към него. Ако някои ситуации те вбесяват или дразнят, избягвай ги. В случай, че това не е възможно, поне се заеми с медитация или йога, за да подобриш уменията си да се справяш със стреса.  

Избирай битките си: разбира се, че има моменти, когато се налага да си защитаваш мнението или направо да се скараш с някого. Но сигурно и ти понякога влизаш в спорове и конфликти само заради идеята - което в крайна сметка дразни всички! Ако избираш битките си мъдро, ще си далеч по-ефективна в печеленето на онези от тях, които са наистина важни.





Тагове:   стратегии,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: goldenfox
Категория: Лични дневници
Прочетен: 79833
Постинги: 49
Коментари: 53
Гласове: 150
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930